“Als je het maar niet over spruitjes gaat hebben”
15 mei 2018 

“Als je het maar niet over spruitjes gaat hebben”

Deze tot de verbeelding sprekende zin was het eerste wat mijn kleindochter zei, toen ik haar vertelde dat ik op ‘haar’ basisschool een lezing ga verzorgen over voeding voor kinderen. Nu zijn spruitjes over het algemeen ook niet het favoriete voedsel voor kinderen vanwege de bittere smaak, maar dat tot daar aan toe.

Al sinds jaar en dag verdiep ik me in gezondheid, voeding en suppletie omdat het een razend interessante materie is, maar nog meer omdat het een allesbepalende invloed heeft op onze gezondheid, onze huid en ons zijn. Toen mijn kinderen jong waren, was ik daar niet op die manier mee bezig. Nu ik een ‘tweede kans’ krijg met een kleinkind in huis, probeer ik uit wat wel en niet werkt zonder door te slaan.

We zijn wat we eten.

Ons energielevel hangt er vanaf, de rust of onrust in ons hoofd, het gevoel dat we hebben, onze slaap en zelfs onze intelligentie wordt erdoor bepaald. Ons immuunsysteem, onze groei en ons uiterlijk ondervindt er dagelijks de voor- of nadelen van. Voor kinderen in de groei is het zo mogelijk nóg belangrijker. Zodat ze vol energie kunnen leren en en spelen, klimmen en klauteren.

En toch laten we ons nog steeds massaal voor de gek houden door de voedingsindustrie. Ik zou het bijna corruptie noemen. Kijk, wat volwassenen eten is hun eigen keuze, maar als je in de veronderstelling bent dat je iets nuttigt dat gezond is omdat het als zodanig wordt gepresenteerd, dan wordt je bedrogen. En dat zou verboden moeten worden!

Kinderen zijn helemaal onschuldig en afhankelijk van wat hen voorgezet wordt. Is het niet logisch dat een kind in een supermarkt naar alle felgekleurde lollies en snoepgoed rent? Die marketing is niet gek, die maken kinderen hyper. Vervolgens gaan die kinderen hun ouders de kop eraf zeuren, tot die ouder toestemt. En wat denk je van de MC Donalds frietjes die zo aantrekkelijk aangeprezen worden voor kinderen? Prachtig geel van kleur, té geel als je het mij vraagt. Als je denkt dat het om een onschuldige aardappel gaat dan kom je bedrogen uit. Het bevat maar liefst 14 ingrediënten, te weten (E900 een soort silicone, een op petroleum gebaseerde stof, koolzaadolie, maïsolie en sojaolie, natuurlijke rundvleesaroma’s, gehydrolyseerde tarwe, melk en soja, citroenzuur, dextrose, bakpoeder en zout.

De allesoverheersende suikers.

Of wat denk je van een snoepje als pleister op de wonde? Dat troostgoed werkt als een tierelier. Zó goed zelfs dat het op volwassen leeftijd nóg werkt als je je verdrietig of eenzaam voelt. Het wordt namelijk in je brein opgeslagen als gevoel van veiligheid en troost.

Als je de etiketten leert lezen dan wordt heel veel duidelijk, als je ze weet te ontcijferen natuurlijk. Dan wordt duidelijk dat suiker onder wel 60 verschillende noemers wordt gebruikt. Waarom? Om het ons gemakkelijk te maken of om de tuin te leiden?

Nee, een breaker is geen fruit! Van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 50 gr suiker, zit er in een breaker al 30 gram! En de liga, sultana en ontbijtkoek zijn niet gezond! Cruesli is een suikerbom net zoals een glas sinaasappelsap. Tenzij je de sinaasappels perst. Nederlandse kinderen eten idioot veel suiker!

Kinderen eten wat er in hun omgeving gegeten wordt.

Gemakshalve eten we maar heel vaak brood, veel te weinig groenten, geen vis en veel te weinig vezels. Met het warme eten eet een kind echt niet de hoeveelheid groenten die het nodig zou hebben. Om die reden zou groenten over de dag verdeeld moeten worden over de maaltijden en tussendoortjes. Zet een schaal gesneden fruit en groentereepjes voor en ze eten het op.

Er zijn zo’n leuke trucjes hoe je kinderen meer op gezonde voeding kunt krijgen, vooral door ze erbij te betrekken. Voelen wat het met je doet, mee laten denken. Verwerken in andere gerechten. Smaken laten ontdekken. Leuke figuurtjes maken.

Ik stimuleerde Liv altijd om water te drinken, wat ze uiteraard niet zo geweldig vond. Ikzelf heb altijd een flesje water in de buurt. Ik vertelde dat ze daar vooral niet aan mocht komen, met een lach. Waarop ze dat flesje dan, proestend van het lachen, leegdronk. Inmiddels is ze water steeds meer gaan waarderen, waarschijnlijk ook omdat ze voelt dat het haar goed doet. Ik leg ook uit waarom.

Voeding is niet alleen eten, voeding is alles wat je tot je neemt of binnen krijgt, ook figuurlijk.

Emoties en gevoelens, positief of negatief, moeten ook verteerd worden. En daar zit een hele grote adder. Daarom is voeding met liefde bereid, in een liefdevolle omgeving nog belangrijker dan de voedingsstoffen zelf.

Eten met aandacht is fijn. Maar met de continue roosters en slechts een half uurtje pauze weten de kinderen niet hoe snel ze hun brood of ander waar moeten opeten om daarna te kunnen spelen. Toch eten kinderen op school beter. Zien eten doet eten. Als iedereen groenten eet, eten ook de slechtste eters het.

Laat je daarom inspireren en motiveren om eens wat anders dan het geijkte brood in een trommeltje te doen. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op internet. Als tijd een probleem is, maak dan een weekprogramma. Niet op het laatste nippertje bereid, maar b.v. al de dag ervoor. Of doe bevroren gerechten in het trommeltje, wat dan tegen de middag ontdooid is. Oh ja, en een lief briefje erbij van mama of papa doet er nog een positief schepje bovenop.

Bronnen:

  • jongleren met voeding’ van voedingshoogleraar Jaap Seidell en psycholoog en universitair student kinderobesitas Jutka Halberstadt.
  • AD
Over de schrijver
Reactie plaatsen