De ophef en feiten over gevaarlijke stoffen in Lippenbalsem
De lippenbalsem is de laatste weken veel in het nieuws geweest, omdat het gevaarlijke stoffen blijkt te bevatten die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn.
Het feit dat veel kinderen deze gevaarlijke stoffen op deze manier binnenkrijgen, deed de stof nog meer opwaaien. Logisch, je wilt toch niet dat je kind deze binnenkrijgt? En volwassen dan? Die willen het toch ook niet binnenkrijgen? Waarom worden ze dan gemaakt en verkocht? Tijd voor opheldering.
In de publiciteit
Nu het negatief in de publiciteit komt, schrikt iedereen zich een hoedje. Het leeft even, en vervolgens gaat na een tijdje alles weer op de oude voet verder. Want was het in 2017 ook al niet bekend? Jazeker, ook toen trad de consumentenbond er al mee naar buiten. En wat is er veranderd? Niets volgens mij. De Labello, Blistex, Eucerin en Vaseline vliegen nog steeds over de toonbanken. Met smaakjes, populaire figuurtjes en kleuren wordt het nog aantrekkelijker gemaakt om de consument overstag doen gaan.
Over minerale oliën
Deze olie is afkomstig uit petroleum en aardolie. Het is goedkoop, geur- en kleurloos, oxideert niet en kan lang worden bewaard. Gunstig dus voor de cosmeticabranche.
Maar minerale oliën (geraffineerde koolwaterstoffen) zouden wat mij betreft helemaal niet moeten voorkomen in cosmetica. Alhoewel ze op de huid dan minder kwaad kunnen dan op de lippen (omdat je ze dan echt binnenkrijgt) voegen ze niets toe, ze verstoren de boel alleen maar.
Het vormt een film op de (lip)huid, als een soort plastic folie en blokkeert de vochthuishouding en de zuurstofcirculatie. Bovendien trekt het vuil aan, wat op het vettige laagje blijft plakken. Minerale olie laat er niets uit, maar ook niets in. De functie van de huid is echter om wel iets door te laten! De huid kan nu niet ventileren en schadelijke stoffen uitscheiden, zoals het normaliter hoort te doen. Misschien een raar, maar wel helder vergelijk is de poepluier. Denk aan de rode billetjes doordat het lichaamseigen vet uit de huid wordt onttrokken.
Het heeft geen enkele overeenkomst met het natuurlijke huidvet. Langdurig en veelvuldig gebruik lost het natuurlijke huidvet op, waardoor de huid nog meer uitdroogt. Dit leidt onherroepelijk tot een paraffine verslaving.
Als de huid gedurende een lange tijd wordt verhinderd haar werk te doen, ontstaan na verloop van tijd uitdrogingsverschijnselen en mogelijk een allergie.
De enige voordeel is dus de (duurbetaalde) prijs, en het fijn aanvoelen. Korte termijn denken, die op lange termijn schade oplevert.
Welke stoffen je moet vermijden op de ingrediëntenlijst
- Cera microcristallina
- Ceresin
- (Hydrogenated) Microcrystalline wax
- (Hydrogenated) Polyisobutene
- Mineral oil
- Ozokerite
- Paraffinum (liquidum)
- Petrolatum
- Polyethylene
- Polybutene
Welke stoffen je (lip)huid wel goed doen
- sheaboter
- amandelolie
- olijfolie
- kokosolie
Waarom de liphuid droger is
De huid van de lippen bevat geen talgklieren, die op rest van de huid normaal gesproken de vetbalans in orde houden. Hierdoor zijn ze veel vatbaarder voor uitdroging. Het regelmatig bevochtigen met je tong maakt het er niet beter op.
Zalf of crème
Een zalf is vetter dan een crème en bevat sowieso geen water. Een zalf heeft daarom de voorkeur, het geeft je lippen het verloren vet terug, remt een te snelle verdamping af en houdt water langer vast.
Wacht niet tot de overheid ingrijpt, maar maak zelf bewuste keuzes door je te laten informeren bij een huidspecialist die kennis heeft van ingrediënten.
Éminence Organics LipBalm
Het organische Éminence Organics bevat geen minerale oliën, zelfs nagenoeg geen water.
Éminence Organics heeft twee lipproducten in het assortiment waarin behalve de bovengenoemde goede ingrediënten als sheabutter nog extra ingrediënten zijn toegevoegd, met een groter herstel en zonbescherming.
Bron Lexicon
Éminence Organics
Consumentenbond