De relatie tussen darmen, hersenen en huid

Een gezond darmmicrobioom,  de verzamelnaam van micro organismen in onze darmen, vormt de basis van onze gezondheid. Het communiceert met zowel de hersenen als de huid. Deze micro-organismen mogen we dankbaar zijn, omdat ons bestaan grotendeels afhankelijk is van hen. Tegelijkertijd kunnen ze ook onze vijand worden en problemen of ziektes veroorzaken.

Geavanceerd onderzoek heeft aangetoond dat het microbioom  van invloed is op onze hersenen, zowel positief als negatief. In negatieve zin blijkt het zelfs bij te dragen aan aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en diverse neurologische aandoeningen. 

 


Wat Je Poep Je Kan Vertellen

Hoe krijg je snel veel mensen bij elkaar om deel te nemen aan een urgent poeponderzoek? Bezoek een festival en beloon festivalgangers met een schoon toilet in ruil voor een klein buisje poep. Dit even simpele als doeltreffende initiatief vond plaats tijdens het Lowlands-festival. Een even simpel als urgent onderzoek, omdat poep heel erg veel informatie geeft op toekomstige grip op ziekten en aandoeningen, of liever nog het voorkomen ervan. 

 

Mensen zijn slechts gastheren voor deze micro-organismen, en hoe beter wij voor hen zorgen, hoe beter zij voor ons zorgen! Want zelf kunnen we veel invloed uitoefenen, dus laten we ze wat beter leren kennen!


 

Onderzoeker Joshua Elford over de Huidige Stand van Zaken

Het is van groot belang om meer aandacht te besteden aan de darm-hersenrelatie bij de ziekte van Parkinson, en eigenlijk in het algemeen. De voordelen van gezond leven en praktische tips daarvoor zouden enorm behulpzaam zijn, aangezien mensen zelf veel kunnen doen. Ons onderzoek is een volgende stap in de richting van het stoppen van de ziekte. Lees hier het volledige interview: De invloed van darmbacteriën op Parkinson 

 

Een Relatie die Al Bijna 100 Jaar Bekend Is

Dermatologen Stokes en Pillsbury toonden al in 1930 aan dat er een verband bestaat tussen darmen, hersenen en huid. Ze concludeerden destijds dat verstoringen in het darmmicrobioom de hersenfunctie en huidgezondheid kunnen beïnvloeden. Ze legden zelfs al een verband tussen psychische aandoeningen en aandoeningen zoals acne. Ze stelden dat psychische stress de darmdoorlaatbaarheid kan verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot de groei van schadelijke bacteriën. Deze bacteriën produceren toxines die in de bloedbaan terechtkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken, wat onder andere huidproblemen tot gevolg kan hebben.

 

Communicatie van het Microbioom

Het microbioom communiceert intern en houdt ons lichaam in balans of veroorzaakt aandoeningen en ziektes. Het heeft invloed op:

  1. Immuunrespons en ontstekingsreacties (acne, psoriasis, eczeem)
  2. Neurologische verbinding en invloed op de hersenfunctie
  3. Hormonale balans met effecten op de huidconditie
  4. Stressrespons
  5. Opname van voedingsstoffen voor huid en algemene gezondheid

Wat bijna 100 jaar geleden ontdekt werd, wordt nu opnieuw bevestigd. Het is hoog tijd, niet alleen voor onderzoekers. Je kunt hier zelf al veel invloed op uitoefenen. Hoe? Door goed voor je darmen te zorgen en aandacht te besteden aan wat je ontlasting je vertelt. Maar ook door:

  1. Natuurlijk en onbewerkt voedsel te eten
  2. Prebiotica (vezels) en probiotica (voeding en/of supplementen) toe te voegen
  3. Ontspanning en balans te vinden, aangezien je gemoedstoestand direct van invloed is op de samenstelling van je microbioom
  4. Skin Care met microbioom toevoeging:  Microbioom Skin Care

Als je meer wilt weten over het microbioom en de invloed ervan op de (huid)gezondheid, is het boek van Marcelline Goyen een aanrader .De relatie tussen huid en darmen

Samen met Marcelline heb ik ook een podcast opgenomen over het microbioom en de relatie tussen huid en darmen. Je kunt deze hier beluisteren. Stralend ondernemen podcast

De Holistisch skin care expert

Als holistisch skin expert kijken we verder dan de huid. Omdat de huid spiegel is van de binnenkant, begeleiden we onze gasten hierin. We besteden ook aandacht aan het microbioom aan de binnen- en buitenkant, en ondersteunen het met (adviezen, skincare producten en suppletie) pre-, pro- en postbiotica. Bij complexe aandoeningen of klachten verwijzen we uiteraard door naar desbetreffende specialisten.

Want als je goed in je vel zit, dan straal je!