10 tips: Detoxen, een broodje aap-verhaal?
Detoxen is hot. Maar is het wel zo goed voor ons als wordt gesuggereerd? En waarom staan de meeste medici er helemaal niet achter, en doen ze het af als onzin? Er is inderdaad geen wetenschappelijk bewijs. Dat is voor preventie immers veel te duur. Is investeren in gezondheid niet veel goedkoper dan in ziekte?
In deze blog vind je mijn proefondervindelijke mening. Niet wetenschappelijk onderbouwd, maar vanuit mijn logica en kennis die ik in de afgelopen tientallen jaren heb opgedaan. Ik vind overigens dat we ons eigen boerenverstand veel te weinig gebruiken, en maar klakkeloos aannemen wat ons wordt overgebracht. Deden ze dat vroeger ook zo? Kijk naar de natuur. Als bepaalde vogels van giftige bessen hebben gegeten, vliegen ze naar een berg die montmorilloniet klei bevat. Door hiervan te eten, neutraliseren ze het gif. Instinctief. En juist dát zijn we kwijt. Leren luisteren naar ons lichaam.
‘Als je de kraan dichtdraait, dan droog je vanzelf op’
Ik hoor het Ralph Moorman, bekend van de Hormoonfactor, nog zeggen. Natuurlijk is dat ook zo. Het lichaam is goed in staat om zichzelf te ontgiften en toxines op te ruimen. Daar heeft het immers organen voor, zoals de lever. Maar enige nuancering is hier wel op zijn plaats. Namelijk als je inderdaad gezonder gaat leven. In de eerste plaats door zuivere voeding tot je te nemen, zowel lichamelijk als geestelijk. Jazeker ook geestelijk, want stress veroorzaakt een hormonale disbalans, en de overtollige hormonen moeten ook afgevoerd worden. Tenzij je het geen probleem vindt om een opgeblazen stressbuik te krijgen. Maar niet alleen het soort voeding levert toxines. Ook overdaad schaadt, en we krijgen nagenoeg allemaal teveel binnen op een dag. Dat het lichaam dat niet nodig heeft mag duidelijk zijn, maar het verwerken wordt dan ook een probleem. Ballast wordt eerst op een veilige plek wordt opgeslagen, waar het voorlopig geen kwaad kan. Te weinig beweging zet nog meer vast. Dan hebben we het nog niet over alle kunstmatige, synthetische stoffen en de vervuiling van het milieu wat ons extra belast. Kan het lichaam dit allemaal nog zelf?
Uitzending Broodje Gezond
De presentator van Broodje Gezond op NPO 3 onderging onlangs een detoxkuur onder begeleiding van medici. De goede man ging erg drastisch een kuur volgen. Naar mijn mening niet erg verstandig. Het lichaam krijgt een optater van jewelste. Dit kon je ook wel merken aan zijn stemmingswisselingen. De psyche schuilt nu eenmaal in je darmen. Hij viel maar liefst 4 kilo af in een week, maar die zitten er inderdaad zo weer aan als hij vervolgens zijn oude patroon weer oppakt. Zijn cholesterollevels waren hoger. Daar zal een reden voor zijn. Cholesterol is een voorloper van hormonen, het bevat ook heel veel positieve eigenschappen en staat wat mij betreft veel te vaak in een verkeerd daglicht. Indien het meer in de bloedwaarden voorkomt, dan kan het daar op dat moment nodig zijn bij het herstellen van schade. Ons lichaam is niet voor niets in staat om dit aan te maken. Omdenken dus. Bloedwaarden zijn moment opnames. Indien hij een gezondere levensstijl zou blijven volhouden, dan zou ik de meting na een maand nog eens willen zien. Aan zijn huid werd geen aandacht meer besteed, maar volgens mijn zag het er veel frisser uit. En die huid is een spiegel!
Wij hebben mineraaldepots in ons lichaam. in onze haren en botten. Die worden in de loop van ons leven geleidelijk aan leeggeroofd en te weinig aangevuld. Dit noemen we ook wel de degeneratie van ons lichaam, verantwoordelijk voor veroudering en ziekte. Verzuring en verslakking. Als je geboren wordt, ben je overwegend basisch. In de loop van ons leven gaan we steeds meer verzuren. Helpen we de natuur een handje, dan kunnen we proberen ouderdom te vertragen en ziekten uit te stellen. Wie kan nou zeggen dat het niet goed zou zijn om bewust met preventie bezig te zijn?
Kanker, alzheimer, Parkinson zijn hier allen aan gekoppeld. Niet medisch bewezen, wel volgens de alternatieve wijze. Wie spreekt de waarheid? Als je genetisch behept bent met deze kwaal, dan denk je er toch meer over na.
Ikzelf heb aanleg voor psoriasis. Een auto immuunaandoening. Onschuldig maar storend. Als ik een lichte detox doe en mijn darmen ondersteun met probiotica dan is het helemaal weg. Onder invloed van stress of te veel genieten van de geneugten van het leven komt het weer opzetten. Dat is mijn graadmeter. Ook zie ik het aan het wit van mijn ogen, of het helder is of niet. ik voel het aan mijn buik, of die opgeblazen is of niet. ik voel het aan mijn gewrichten als ik verzuurd ben. Aan mijn energie level en zie het aan mijn huid. Leren voelen en zien brengt je in mijn ogen meer onderzoek. Geen mens is toch hetzelfde?
Ik ben geen voorstander van heel intensief kuren, maar meer van een lichte ‘cleanse’. Puur natuurlijk ondersteunende stoffen voor je hele spijsvertering inclusief de lever en de darmen. Ondersteunen met extra vezels om de werking van de darmen weer te stimuleren en probiotica om de darmflora weer in een healthy staat te brengen. Daarbij eet ik ‘gewoon’, wat zoveel wil zeggen dat ik dan probeer erg veel groenten te eten, water te drinken en pure voeding te nuttigen. Meer slapen en meer beweging. Dit is een soort van bewustwordingsproces dat je ongetwijfeld voordeel op gaat leveren. Een soort van resetten, balans hervinden. Want eerlijk is eerlijk, in ons welvarende leefstijl komt er soms toch wel echt teveel van het goede binnen. Bij mij tenminste wel, maar loslaten van de stress is dan weer het voordeel! Compensatie is het toverwoord.
Tien tips
- Ga niet van het ene uiterste in het andere, maar laat je lichaam geleidelijk wennen aan een gezondere leefstijl.
- Alle kleine beetjes helpen. Vermeerder groenten naar 400 gram per dag, de kans is klein dat je daar nu aan komt. Het ondersteunt je natuurlijke ontgifting, geeft je energie en een boost aan vitaminen en mineralen. Variatie is het toverwoord.
- Probiotica worden als een voedingssupplement ingezet, en maakt de darmflora in orde. Het heeft zo ontzettend veel positieve eigenschappen op zowel de psyche als de lichamelijke processen. Belangrijk is dat het wel voldoende stammen bevat; minimaal 30.000.
- Heb je veel toiletpapier nodig? Dan is het verstandig om je darmen eens wat extra aandacht te geven. Hetzelfde geldt voor obstipatie. Het kan niet goed zijn als de ontlasting te lang in je lichaam verblijft. Een baby heeft na elke voeding een poepluier.
- Drink veel water en kruidenthee.
- Beweeg, beweeg, beweeg.
- Geniet soms ook van een beetje ‘gif’, de balans is hierbij het toverwoord. Ga niet met twee handen omhoog zitten dat niets meer mag. Dat levert stress op, en ik ben ervan overtuigd dat dat het lichaam het meeste schaadt.
- Luister naar je lichaam, het vertelt je veel. Kijk naar je huid, is het wit van je ogen helder? Je buik plat? Ben je energiek?
- Neem eens wat extra vezels en ervaar wat er met je lichaam gebeurt.
- Indien je af wilt vallen is een lichte detox niet dé afvalmethode, maar het geeft je lichaam wel een boost dat je daarna gemakkelijker afvalt.
En de allerbelangrijkste regel: doe wat goed voelt voor jou!