Je kunt maar beter op je toekomst zijn voorbereid
03 november 2018 

Je kunt maar beter op je toekomst zijn voorbereid

 

Als ondernemer en inspirator verdiep ik me liever in de toekomst dan dat ik achter de feiten aanloop. Vooruitkijken vind ik prachtig, maar wat verandert de wereld snel! Onzekere tijden breken aan, we zijn niet gemaakt voor veranderingen. Toch is verandering is de enige constante factor in ons leven. En als een bedrijf niet mee verandert, dan staat het wellicht ten dode opgeschreven. Innoveren is het credo.

Ik zou willen zeggen, ‘go with the flow’, maar zo eenvoudig ligt het allemaal niet. Wat er allemaal bedacht en ontwikkeld wordt door de razend slimme koppen die ons land rijk is, is bijna niet te bevatten. En als je dan denkt dat het allemaal wel losloopt, dan herinner ik je er graag aan dat we pakweg 20 jaar geleden nog niet konden bedenken dat we allemaal een mobiele telefoon zouden hebben, die behalve telefoneren ook nog eens allerlei functies heeft.

Tussen 1990 en 2018 zijn er al zoveel ontwikkelingen geweest waar we ons voor die tijd niets bij voor konden stellen. De iPhone met gezichtsherkenning, de euro, bitcoin, spotify, netflix, Tesla, drone.

Op dit moment constateren we al dat de technologie ons in haar greep heeft. We zijn als individu bezig, met in onze kielzog onze bijna alles kunnende smartphone. Onderweg naar een presentatie van Richard van Hooijdonk ( trendwatcher) stond ik op het perron te wachten. In mijn nabijheid van twee vierkante meter stonden zeven mensen van allerlei pluimage met één gemeenschappelijk detail, hun smartphone. Geen idee van wat er zich in hun nabijheid afspeelt. Het leven raast aan hen voorbij. Ik zou overigens ook een van die zeven hebben kunnen zijn hoor, maar ik fotografeerde deze mensen. Ik was in het moment, natuurlijk met mijn iPhone.

Ik neem jullie graag mee in enkele toekomstscenario’s die Richard ons op zijn bevlogen wijze in sneltreinvaart voorschotelde, vermengd met mijn interpretatie hierop.

Zelfrijdende auto’s

Met de gebruikelijke beginnersfouten rijden de eerste autonome auto’s al. Straks zijn ze veiliger dan wij als menselijke chauffeur ooit kunnen zijn, ze herkennen feilloos als er plotseling iemand de weg oversteekt, met een razendsnelle reactie. Kleindochter Liv van vijf zal hoogstwaarschijnlijk nooit meer een auto hoeven besturen.

Daarnaast gaat de auto multifunctioneel ingezet worden, en daarmee veel efficiënter worden. De gemiddelde auto rijdt namelijk maar één uur per dag.

Robots

Robots gaan veel banen vervangen. In de zorg, de bouw en het ziekenhuis. De robot kan operaties met de grootste nauwkeurigheid uitvoeren. Nooit afgeleid of oververmoeid. En denk niet dat de bouwvakker niet nagebootst kan worden. Je wilt niet weten hoe snel de stenen opgetrokken zijn tot een compleet woonhuis. Strak, sterk en foutloos.

De chip

De ingebouwde chip werkt als een tattoo. Heb je er een, dan wil je er straks meer. Je wordt van alle gemakken voorzien, je krijgt talenten die je niet bezat en het waarschuwt je al voor je iets mankeert.

Onze lichamen worden straks gemonitord. Als gezondheidspreventie krijg je een seintje als er iets aan dreigt te komen, een hartaanval bijvoorbeeld. Hiermee gaan grenzen verlegd worden en worden we ouder. We kunnen ziekten voorkomen en beter genezen.

Nog een stap verder kan er via een chip in je hersenen een upgrade worden gerealiseerd. Alles kan hiermee worden aangezet tot. Wil je naar Japan en graag die taal spreken? Kwestie van programmeren.

We hoeven niet meer bang te zijn dat we onze sleutels verliezen, het geïmplanteerde chipje in onze hand is voldoende om vele deuren te openen.

De drone

De drone is straks de ideale pakketbezorger. Nu nog onbetaalbaar, maar straks niet meer.

Big data en algoritme

Algoritme en data gaan straks alles voor ons invullen. Er wordt bepaald hoe en wat er gebeurt. Er worden berekeningen op losgelaten die alles bepalen.

Wij zijn als mensen kansloos ten opzichte van technologie. We kunnen er beter mee leren samenwerken. De tango dansen met robots, het zal niet anders zijn. Nu is er paniek en angst, maar ook hier we raken we weer aan gewend.

Banen verdwijnen en nieuwe ontstaan

De tijd dat iemand een veertig jarig dienstverband bereikt wordt verleden tijd. Zeventig procent van de nieuwe banen die ontstaan kennen we nu zelfs nog niet, en bestaande worden overbodig. Translate wordt de perfecte tolk. Kosten worden bespaard en op een andere manier ingezet.

Wat overigens erg achterblijft is onderwijs. Tachtig toetsen per jaar, het gaat nergens over. Vrije tijd en ontwikkelen van creativiteit zouden meer waardevol zijn. Hier ontstaan de meest ingenieuze nieuwe ideeën. Kinderen moeten uitgedaagd worden, zodat ze met passie en nieuwsgierigheid de wereld kunnen ontdekken en mee helpen verbeteren. Het natuurlijke denken van wat en hoe hebben we stukgeslagen. Ze worden afgemat in stramienen en protocollen. Terwijl juist zij de toekomst zijn en het verschil kunnen maken in een betere wereld. De prikkels, de hoge druk. Laat ze ontwikkelen op een manier die bij hun natuur past. Dan ontwikkelen ze zich tot flexibele wendbare mensen, die kunnen veranderen en veerkrachtig zijn. Als ze dichter bij zichzelf mogen blijven zullen ze minder onderhevig zijn aan een burnout.

De jeugd heeft de toekomst

Laten we hen dan ook de vrijheid geven om te ontwikkelen naar hun eigen talent. We moeten hun inzichten niet onderschatten. Ze komen zo onderhand de baarmoeder uit ‘geswiped’. Hun ideeën, plannen en gedachten kunnen ons bedrijf en economie naar een volgende fase brengen. Kies voor samenwerking voor een betere wereld van morgen. Weg met die oude raad van bestuur. Weg met al die lagen managers die in theorie bedenken wat in de praktijk niet werkt. Zet de jongeren op die positie en verrijk ze met ons ‘gezonde boerenverstand’ en levenservaring.

Filosofie, antropologie en sociologie is waar het om draait

Wat heeft de wereld van morgen nodig? Hoe kunnen we zo fijn mogelijk leven? Misschien moeten we wel naar een en hetzelfde basisinkomen voor iedereen, zodat er voor iedereen voldoende geld is om van te leven? Welke skills moeten we hebben om de wereld van morgen samen te maken?

We kunnen er simpelweg niet omheen, het is dichterbij dan we denken. Maar hoe gaan we ons voelen? We kunnen onze natuur niet verloochenen, we evolueren niet zo snel mee. Gaan we het onderspit delven?

Ons DNA gaat ingezet worden om te bepalen waar je goed in bent en wat je past als sport, werk, voeding en verzorging. Daar ga je in gecoacht worden. Omdat we het voelen verleerd zijn? Omdat we geen vergissingen meer mogen maken? Omdat we perfect moeten zijn?

Hier gaan de koks in een restaurant een burnout van krijgen als ze gepersonaliseerde menu’s moeten gaan bereiden. Oh, wacht, nee dat gaat natuurlijk ook door een robot bereid worden. We hoeven maar te gaan zitten als een robot. Denken hoeft niet meer, het wordt voor ons gedaan.

Vooruit in Hightech en terug naar de natuur

Ik geloof dat er een tweedeling gaat ontstaan. Dat we op zoek gaan naar stiltes en aanraking. Snakken om samen ergens in een park in de natuur met elkaar verhalen te delen, weg van de digitale wereld. Verlangen naar fysieke beleving met al onze zintuigen. We gaan terug naar onze roots om ons mens te kunnen blijven voelen. En daar zullen banen voor nodig blijven. Maar wel op een andere manier, wel van alle gemakken voorzien.

De natuur laat zich niet leiden, die gaat zijn eigenwijze weg en wordt heel waardevol. We zullen er nog meer respect voor krijgen dan we ooit gehad hebben. Het is namelijk niet gecreëerd, maar ontstaan. Niet bedacht door mensen, het was er. Laat het niet uitsterven.

Ik heb vertrouwen, zie kansen en probeer hier voor mezelf een balans in te vinden voor een kwalitatief goed leven. Mijn missie te vervolgen om mijn steentje bij te dragen in ontdekken, inspireren en realiseren. Om het mooiste in mensen naar boven te halen. Letterlijk en figuurlijk. Met wetenschap en natuur. En met heel veel zingeving. Want volgens mij is dat de  essentie in het leven.

Over de schrijver
Mirjam
Door

Mirjam

op 04 Nov 2018

Prachtig geschreven Annelies en ben benieuwd wat er dan ons allemaal nog staat te wachten.....

Henrie van Zoggel
Door

Henrie van Zoggel

op 04 Nov 2018

Annelies, mooi verwoord, en een van mijn stokpaardjes om over te filosoferen. Evolutie betekent verandering en ontwikkeling, en het is de kunst voor de mens om hiermee om te gaan. Degene die zich het beste of het snelste aanpast, overwint. Darwin schreef het al in zijn survival of the fittest. Wat ik mis in dit verhaal is dat er vanuit wordt gegaan dat de mens het eindpunt in de natuur is. Dit is volgens mij een misvatting. Alsof er van een insect-vogel-reptiel-aap-mens niets anders zou kunnen ontstaan. In het verleden zijn er een aantal grote veranderingen die hebben plaatsgevonden en die voor een enorme boost hebben gezorgd. Natuurlijk, de ontdekking van stroom, de stoommachine maar in een recenter verleden de computer. En als je die ontwikkelingen bekijkt dan hebben die zich exponentieel ontwikkeld met andere woorden de tussenpoze tussen de grote ontdekkingen worden steeds korter. Een mooi voorbeeld is toen ik met mijn schoonvader en mijn zoontjes naar een wedstrijd van Ajax ging. Opa was 70 en mijn jongste zoon 7 en hij had op die leeftijd al menig land in Europa gezien. Opa keek zijn ogen uit en was nog nooit in Amsterdam geweest. Hij keek zijn ogen uit, de snelwegen, de gebouwen en de drukte. Heel gevat zei hij toen tegen Freek, mijn jongste zoontje: 'Ik ben 70 en jij bent 7 maar jij hebt in die zeven al meer ontwikkelingen doorgemaakt dan ik in mijn 70 jaren.' Alles gaat exponentieel sneller, dat lijkt vaag maar is het niet. Het verhaal over het colaflesje is hier typerend in. Als een bevolking elke tijdseenheid verdubbelt en die zou in een colaflesje zitten (of de aardbol), en het colaflesje zit halfvol dan zouden de meeste bacterien, insecten of bevolking denken. Nou het zal mijn tijd wel duren, ik heb nog tijd en na mij de zondvloed. Maar exponentiele groei wil zeggen dat alles verdubbelt in een steeds kortere tijd. Nog een tijdspanne verder en het colaflesje zit vol. In dat stadium lijken wij ook te zitten en alleen degene die zich het beste en snelste aanpast zal overleven. Terugkomend op de mens als laatste schakel, ik denk dat er na de mens weer een andere soort op zal staan. Denk niet dat de mens de laatste schakel is in de evolutie. Allemaal leuke hersenspinsels met als centraal thema. Er gaat heel veel veranderen, en dat in een steeds kortere tijdspanne: de toekomst zal het leren.

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 05 Nov 2018

Mooi Henrie, Dat beaam ik volledig, en nee, de mens zal niet de laatste zijn. We zijn maar heel nietig ten opzichte van het leven. Helemaal afhankelijk van de microben.. Het zal van onze snelheid van aanpassing afhangen, maar in mijn eigen kleine wereld zal ik proberen mee te gaan zover ik kan. Ik zal me aan proberen te passen zo goed ik kan. De tijd zal het ons leren..

Reactie plaatsen