Ooit bedacht dat overgewicht wel eens zou kunnen komen door teveel oestrogeen?
Bij overgewicht denken we niet gelijk aan hormonen als verstoorders, ook niet als afvallen moeizaam gaat. Toch zijn dat vaak de boosdoeners.
Zolang we niet aan de oorzaak maar aan het gevolg werken, is het dweilen met de kraan open. Pak je de bron aan en breng je de hormonen in balans, dan zal het resultaat beter en duurzamer zijn.
Oestrogeendominantie is een van de oorzaken.
Dominantie betekent overheersend, er is dus een disbalans.
Al een tijd voor de menopauze beginnen de progesteronspiegels te dalen. Naar verhouding sneller dan oestrogeen. Dus al daalt het oestrogeen, dan nog gaat het vaak langzamer als het progesteron. Deze fase kan al rond je veertigste levensjaar beginnen, of zelfs eerder. Je herkent het misschien wel, vanuit het niets komen er enkele kilo’s bij.
Toch is de overgang lang niet altijd de veroorzaker.
Teveel stress gaat ten koste van progesteron en testosteron in het voordeel van oestrogeen.
Het klinkt vreemd, maar ook lichaamsvet kan oestrogeendominantie veroorzaken. Behalve de eierstokken produceren onze vetcellen namelijk ook oestrogeen. Teveel oestrogeen veroorzaakt weer vet en zo komen we in een vicieuze cirkel. Ook de anti conceptie pil die oestrogenen bevat is hierdoor de veroorzaker van gewichtstoename.
Een voedingspatroon met teveel koolhydraten en te weinig vetten en een verlaagd immuunsysteem veroorzakers en omgekeerd verergeren ze het proces nog eens.
Xeno-oestrogenen worden gevonden in chemische middelen, plastic, bepaalde chemische cosmetica, medicijnen en schoonmaakmiddelen en pesticiden en groeihormonen in vlees. Per jaar krijgen we ongemerkt veel meer binnen dan goed voor ons is.
Ook mannen kunnen oestrogeendominantie hebben. Toename in vet op de buik en borstvorming kan ontstaan. Onder meer ook door alcoholgebruik. Met name bier bevat hop en heeft een oestrogene werking.
Welke klachten geeft oestrogeendominantie?
Herkenbare klachten van oestrogeendominantie zijn onder andere gewichtstoename en stemmingswisselingen, PMS, terugkerende urineweginfecties, slaapstoornissen.
Hormonen zijn altijd elkaar ondersteunende of afremmende boodschappers. Ze zetten processen aan tot, of remmen af. Zolang ze in harmonie kunnen werken gaat het geweldig, anderzijds kunnen ze je het leven ook behoorlijk zuur maken. Als wij om wat voor reden dan ook een hormoon meer gaan produceren bijv. onder invloed van stress ontstaat er een disbalans, en ontstaan er klachten.
Weten waar het vandaan komt is belangrijk, dan kunnen we aanpakken vanuit de bron.
Oestrogeen wordt uitgescheiden door onze darmen. Als de ontlasting te lang in de darmen blijft, dan wordt het oestrogeen opnieuw opgenomen in het lichaam.
De aanpak:
1 Eet voldoende vezels. Vezels zorgen voor een betere afvoer en uitscheiding
2 Eet de goede voedingsstoffen en vul aan met suppletie indien gewenst
3 Eet veel verse groenten en fruit
4 Verminder suikers en voeg eiwitten, veel groenten en gezonde vetten toe
5 Verlies lichaamsvet door beweging/ krachttraining
6 Gebruik een progesteroncrème
7 Ontgift de lever. De lever filtert en screent. Als de lever al hard moet werken om gifstoffen te verwijderen heeft het niet genoeg capaciteiten over om oestrogenen uit het bloed te filteren en af te voeren.
8 Verminder stress/ leer nee zeggen
9 Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten
Zoek naar de oorzaak, luister naar je lichaam en laat je informeren.
Vitale groet,
Annelies