De relatie tussen stress en diverse huidaandoeningen, en de enige aanpak die echt werkt!
07 juni 2017 

De relatie tussen stress en diverse huidaandoeningen, en de enige aanpak die echt werkt!

Als je in een stress periode zit, wil je dat meestal graag verbloemen voor de buitenwereld. Helaas vertelt je huid de omgeving vaak de waarheid. Het is nou eenmaal de spiegel van de binnenkant.

Een van de bonussen die stress je geeft is onrust in de huid, daar waar jij gevoelig voor bent, de kracht van het immuunsysteem en de genetische reactiviteit van de huid zijn hier debet aan. Maar voordat je nog hoger gaat ademhalen, er is hoop!

Bij alle huidaandoeningen zijn de hormoonspiegels van Cortisol verhoogd.

Dit hormoon zorgt voor een ontstekingsachtige reactie en roodheid, zoals bv acné. Eczeem verwijst naar een ontstoken en vaak jeukende, pijnlijke en aangedane huid. Rosacea en acné, eczeem of psoriasis kunnen ons leven soms behoorlijk verzieken, maar we hebben zelf meer in de hand dan we denken.

Pakken we het gevolg aan of toch liever de oorzaak?

Rode wangen en neus, met kleine bultjes en/ of ontstekingen. Rode geïrriteerde, craquelé oogleden, rode huid langs de wenkbrauw, in de neuslippen plooi of langs de haargrens.

Nog nooit waren er zoveel mensen die kampen met rosacea of eczeem of auto-immuun aandoeningen als psoriasis.  En dat dat eigenlijk ook helemaal  niet vreemd is,  zal blijken uit deze blog.

Eczeem rond de ogen

Met name rond de ogen komt eczeem veelvuldig voor. Je kent het waarschijnlijk wel, een rode geïrriteerde, rimpelig ogende huid. Soms met schilfertjes en jeukend. De huidlaag verliest haar natuurlijke beschermlaag en wordt doorlaatbaar voor vreemde stoffen die normaal niet binnen kunnen dringen. Waarom die natuurlijke beschermlaag niet intact is kan verschillende redenen hebben. Het kan een allergische reactie betreffen op een product of make-up, maar vaker is het een reactie van binnenuit door een verstoord of haperend immuunsysteem.

Stress, de darmen en het immuunsysteem

Stress verhoogt de hormoonspiegels. En waar die stress dan vandaan komt, dat maakt het lichaam niet uit. Emotionele stress, stress door het milieu, door een ongezonde leefstijl (voeding), of stress door een hormonale disbalans, allen verhogen ze de hormoonspiegel en met name het stresshormoon Cortisol.

Stress

Het stress hormoon Cortisol ondermijnt het immuunsysteem, en dat zorgt ervoor dat er zogenaamde laaggradige ontstekingen ontstaan. Dit zijn sluimerende ontstekingen die op een plaats worden opgeslagen waar ze niet teveel kwaad kunnen, zoals het bindweefsel.

Darmen

De darmen zíjn  het immuunsysteem, ofwel 70 % is hier gehuisvest. De darmen zijn ook bepalend voor het stress level. Met andere woorden, als de darmen goed in balans zijn ben je minder gevoelig voor stress en is je immuunsysteem beter. Darmproblemen liggen ook aan de basis van auto immuun aandoeningen. Begrijp je hoe belangrijk de darmen zijn?

Milieu

Het milieu is een enorme boosdoener als het om huidproblemen gaat. De in de vervuilde lucht aanwezige stoffen vallen onze huidcellen aan die ons eigenlijk moeten beschermen tegen indringers. Deze vrije radicalen genaamd roepen een tegenreactie op, maar is het immuunsysteem in orde?

Onze huid is een heel slim orgaan

De huid heeft zich gedurende de afgelopen honderden jaren al enorm aangepast, maar het kan onze manier van leven (bijna) niet bijbenen. In onze bovenste huidlagen bevinden zich de cellen van Langerhans (genoemd naar de uitvinder).  Deze cellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Bij het binnendringen van schadelijke stoffen door een niet intacte huidlaag komen deze celletjes in actie om de binnendringers onschadelijk te maken en af te voeren via de lymfeklieren.  Omdat de huid rond de ogen veel kwetsbaarder is, bevinden zich daar relatief meer Langerhans cellen.  Soms zijn ze zonder reden overactief en veroorzaken een ontstekingsreactie.

De medische aanpak:

De medische aanpak bestaat vaak uit corticosteroïde zalf, een zalf op basis van hormonen die het probleem snel onderdrukt, maar zeker niet oplost. Het maakt de huid op den duur dunner en nog meer kwetsbaar.

De oorzaak aanpakken is de enige echte oplossing voor deze huidaandoeningen. Helaas is dat niet altijd eenvoudig, maar uiteindelijk wel de enige manier die werkt. Dus is de eerste taak te achterhalen wanneer en onder welke omstandigheden het begon. Is het een allergische reactie op een stof? En waarom is die huid zo kwetsbaar geworden?

Jouw eigen aanpak:

1             De huidlagen opnieuw herstellen met een milde reiniging en crème op deskundig advies van een huidspecialist, zodat deze weer kan beschermen zoals het hoort. Liefst zonder allerlei chemische toevoegingen.

2             De darmfunctie optimaliseren

Dit kun je doen door pure voeding te eten, veel water te drinken en het lichaam een handje te helpen met een lichte detox, aangevuld met vezels en probiotica om weer een gezonde darmflora te verkrijgen.

3             De stress minimaliseren

Anders omgaan met stress. De omstandigheden kun je niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Ter compensatie ga je doen wat jou ontspanning geeft. Yoga, meditatie, wandelen zijn allen stress reducerend. Natuurlijk moet je doen wat bij jou past

4             Voeding aanpassen en extra voedingssuppletie slikken

De huid eerst rust geven met alleen vaseline, daarna weer uitdagen. En dan vooral géén vaseline meer gebruiken. De huid gaat anders tegen steeds minder kunnen, terwijl het normaal gesproken gewoon weerstand moet hebben en wel iets moet kunnen verdragen. Een huid die té verwend wordt, wordt namelijk lui en heel erg kwetsbaar.

Annelies

Over de schrijver
Carola
Door

Carola

op 13 Aug 2020

Hoi, hoop herkenbare punten..iktob al haast 2 jaar met smet, heftige exceem..onstekingen..hoofdhuid is helemaal verschrikkelijk.. Al 2 jaar werk ik niet meer...veel vakantie's..ongezond eten..maar lijkt wel of er hoop stress uitkomt na al fie jaren..weet het niet zeker maar er gebeurd veel in mijn leven..of is gebeurd...veel gesmeerd..veel soorten zalf..niks helpt..wil eigenlijk graag is ontgiften en idd het probleem aanpakken..maar hoe...Gr. Carola

Annelies Aarts
Door

Annelies Aarts

op 17 Aug 2020

Hi Carola, Ik snap dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en ook niet meer weet waar te beginnen. Uit die cirkel kom je alleen met hele kleine stapjes waar elke dag iets beter gaat. Alles is namelijk ook niet in een dag ontstaan. Wil je meer informatie over evt stapjes of een begin, dan informeer ik je graag via de mail. Veel succes. Gr Annelies

Reactie plaatsen