Lees jij ooit de ingrediëntenlijst van producten die je koopt? In de meeste gevallen begint de lijst met AQUA. Dit betekent dat het product minimaal voor 50% tot misschien wel 90% uit water bestaat. Duur betaald water wel te verstaan.
Tijdens de Dutch Designweek kwam Mirjam de Bruijn met een briljant idee. Als dat water nu eens uit de producten gehaald wordt en de geconcentreerde stoffen in tabletvorm aangeboden worden. Het enige wat de consument dan nog hoeft te doen is het met water uit de kraan te vermengen. Duurzaam en vele malen goedkoper. Hip en kostenbesparend.
Zowel in de voedings- als cosmetica industrie wordt er veel gerommeld. De tijd dat de consument alles klakkeloos aannam is voorbij. Hoogste tijd voor transparantie. In dit blog diep ik het ingrediënt water in cosmetica uit.
Natuurlijk is dat water vrij van toxines, verontreinigende stoffen en microben. Het is gedestilleerd, gezuiverd water. Zou dit niet het geval zijn, dan zou het sterk aan bederf onderhevig zijn. Maar betalen we niet erg veel voor dat water? En gaat het niet ten koste van de andere werkstoffen? Redenen genoeg om dit eens te gaan ontleden.
Welke functie heeft water in een crème?
- Water kan de opname van wateroplosbare ingrediënten verbeteren
- Water hydrateert de huid niet! het werkt juist andersom.
- Niet alle ingrediënten zijn zonder water oplosbaar, vandaar dat het nodig kan zijn. Maar op de eerste plaats?
- Een goed gehydrateerde huid neemt alles beter op én houdt het vocht beter vast in de huid, maar dat komt niet van het water in een crème. Wel van de goede oliën, een huidcel heeft immers een vetlaagje.
- Het maakt de crème lichter smeerbaar. Maar om dit dan zoveel in een crème te doen? Een andere mogelijkheid is ook om je vingers iets vochtig te maken, waardoor de crème beter emulgeert.
- Een crème die heel gemakkelijk smeert en intrekt, bestaat heel vaak uit veel water, met een zeer kortstondig resultaat.
- Water is een goedkope drager van veel ingrediënten, en gaat ten koste van de concentratie van andere ingrediënten.
- Water vraagt echter ook weer om een emulgator, omdat het anders eenvoudigweg niet met olie mengt. Dit kunnen vaak irriterende of huidbarrière verstorende stoffen zijn, zoals natriumlaurylsulfaat of polythyleenglycolen.
- Het menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water. Dat maakt het ingrediënt als een “skin identical’ (huideigen, dus herkenbaar voor de huid) ondanks dat het water zich niet aan de huid hecht.
Water onttrekt water uit de huid
Water geeft de huid direct een fijn gevoel. Het is een goede emulgator om een crème soepel te doen smeren. Maar water droogt de huid ook uit. Dus eigenlijk geef je de huid een fijn gevoel en tegelijkertijd onttrek je water uit de huid. Water hydrateert niet. Als dat wel het geval was zou je vollopen met water als je in bad zat. Dat water juist water onttrekt is te zien aan je rimpelige vingertoppen als je uit bad komt.
Water in een crème kan je vochtgehalte dan ook niet verbeteren, daar zijn andere stoffen voor nodig zoals hyaluronzuur en collageen. Het in goede conditie brengen van je huidbarrière zorgt voor minder waterverlies, dus is indirect nog beter. Het zijn de oliën of vetten die de huid in balans houden of herstellen.
Is water dan wel voldoende om de huid te reinigen?
Leidingwater alleen is niet in staat om de huid te reinigen, omdat water geen olie, vet en vuil kan oplossen. Bovendien hecht water zich niet aan de huid en kan het de huid uitdrogen. Hard water bevat kalk en mineralen wat je huid en haar zeker niet ten goede komt en zeepresten neer doet slaan. Kijk maar naar de laag die op de kraan, wastafel of tegels achterblijft. Dit gebeurt ook met de huid en haren en doet de poriën verstoppen.
Positief:
- Als lichaamseigen stof is het een veilige geleider van andere stoffen en zwakt het te sterke stoffen af.
Negatief
- Het gaat ten koste van de concentratie actieve werkstoffen
- Je betaalt dus meestal veel voor weinig
- Hoe sneller een crème intrekt, hoe meer water, hoe minder resultaat.
- Water lijkt even comfort te geven, smeert lekker, maar de huid voelt na even alweer droog aan.
- Het heeft een emulgator nodig, wat vaak een irriterende of verstorende stof is.
Mijn conclusie is dat water eruit gelaten mag worden waar kan. Goedkoper en duurzamer voor de consument, krachtiger in werking. En Mirjam de Bruijn wens ik heel veel succes met haar veelbelovende project.
Annelies
Andre
op 29 Jun 2020Irene
op 07 Sep 2020Annelies Aarts
op 16 Sep 2020